Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Γυναικείο στήθος: τελικά γυμνάζεται;

Σερφάροντας καθημερινά στο διαδίκτυο για να ενημερώνομαι και να μελετώ, πέφτω συχνά πάνω σε άρθρα γυμναστικής που προτείνουν ασκησιολόγια για όλες τις μεθόδους Άσκησης και όλα τα γούστα. Είναι η εποχή της πληροφόρησης, στο μέγιστο βαθμό. Κι οι απόψεις τούτες, άλλοτε είναι τεκμηριωμένες, άλλοτε όχι. Θα πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί, όλοι εμείς που αναρτούμε, γράφουμε, δείχνουμε κάποια άσκηση ή πρόγραμμα. Κι εξηγούμαι.


Αλήθεια, είναι μεγάλη ευθύνη να προτείνεις οποιαδήποτε άσκηση σε κάποιον, για τον οποίον δεν γνωρίζεις τίποτα, ούτε το σώμα του και τη φυσική του κατάσταση, αλλά ούτε και τις δυνατότητές του. Επιπλέον, δε γνωρίζεις αν έχει κάποια προβλήματα υγείας, που θα τα επιβαρύνει επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει την άσκησή σου. Καλό είναι λοιπόν, να τεκμηριώνουμε τις απόψεις μας για οτιδήποτε προτείνουμε και να μην λειτουργούμε αυθαίρετα, στο βωμό της προσέλκυσης πελατών.

Για παράδειγμα, αρκετόν καιρό πριν, έπεσε στο μάτι μου για πρώτη φορά ένα άρθρο που παρουσίαζε 2-3 ασκήσεις «για πιο στητό στήθος».  Αμέσως αναρωτήθηκα: «μα καλά, το στήθος δεν είναι αδένας;; Πώς είναι δυνατόν να γυμνάσεις έναν αδένα;;;» και με μεγάλο ενδιαφέρον έσπευσα να το διαβάσω. Το άρθρο όμως μιλούσε απλά για ασκήσεις ενδυνάμωσης των θωρακικών μυών, τίποτ’ άλλο. Είμαι σίγουρος πως θα έχετε διαβάσει κι εσείς άρθρα με το ίδιο θέμα, άλλωστε είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για εσάς τις γυναίκες. Μετά από αυτό, δυστυχώς βρήκα κι άλλα, που πρότειναν τις ίδιες ασκήσεις.


Λοιπόν, ας τα ξεκαθαρίσουμε. Το στήθος είναι ένας αδένας, που δεν θα επηρεαστεί από την επιβάρυνση που θα δεχτούν οι θωρακικοί μύες, εκτελώντας τις παραπάνω ασκήσεις. Με τον τρόπο αυτό, το μόνο που θα καταφέρουμε και, μάλιστα μετά από μακροχρόνιο πρόγραμμα, είναι να «γραμμώσουμε» το στέρνο μας, την περιοχή ανάμεσα στα στήθη. Αντίθετα, το στήθος επηρεάζεται πολύ, από τις διάφορες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.Δεν θα πρέπει λοιπόν να ακολουθούμε την πρακτική που λέει: «οι θωρακικοί μύες είναι στήθος, άρα τους γυμνάζω για να σφίξουν, άρα θα σφίξει και το στήθος μου». Κατ’ εμέ είναι λάθος. 


Αλλά και μηχανικά αν το σκεφτείτε, δεν «κολλάει» το πράγμα! Για να σας το αποδείξω, κάνετε το παρακάτω τεστ: καθίστε μπροστά στον καθρέπτη σας στο πλάι, εννοείται χωρίς ρούχα. Σταθείτε άνετα και παρατηρείστε το στήθος σας. Τότε, φέρτε τους ώμους σας προς τα πίσω, με σκοπό να ακουμπήσουν οι ωμοπλάτες μεταξύ τους. Θα δείτε το στήθος σας να κινείται προς τα πάνω, έστω και λίγο! Αλλά οι μύες που συσπώνται σε αυτήν την κίνηση ΔΕΝ είναι οι μύες του στήθους, οι θωρακικοί δηλαδή... Τη συγκεκριμένη κίνηση κάνουν οι μύες της πλάτης και λιγότερο του ώμου. Πιο σωστά, οι ρομβοειδείς και οι μύες του στροφικού πετάλου.


Άρα, αυτούς τους μύες θα πρέπει να δυναμώσετε, η ενδυνάμωσή τους θα προκαλέσει τη σύσφιξη και τη μηχανική μετατόπιση της κατ’ ώμον άρθρωσης προς τα πίσω.  

Εσείς κάντε το, όχι όμως αποκλειστικά για να αποκτήσετε όμορφο και στητό στήθος, αλλά για την υγεία σας, τη σωστή όρθια στάση σας, η οποία βέβαια, προφανώς μπορεί και να αναδείξει το στήθος σας, σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Για μένα, το σημαντικότερο είναι να είστε και να νιώθετε υγιείς, να ασκείστε, γιατί τούτο επιδρά θετικά και στην ψυχολογία σας. Άλλωστε η ομορφιά είναι κάτι σχετικό.

Σχετικά άρθρα με ασκήσεις για την πλάτη και τους ώμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.