Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κινητό και περπάτημα - έρευνα

Το κινητό έχει γίνει πια απαραίτητο αξεσουάρ-gadget-εργαλείο στην καθημερινότητά μας. Πέραν της τυχόν εγκεφαλικής ζημιάς που προκαλεί (και τόσος λόγος έχει γίνει), έχουμε σκεφτεί πόσο μας επηρεάζει στις απλές κινήσεις που πραγματοποιούμε όλη μέρα; 
Παρακάτω θα διαβάσετε την περίληψη από ένα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικά με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία πάνω στο θέμα. Στο link που ακολουθεί θα βρείτε όλη την παρουσίαση του άρθρου και όλες τις λεπτομέρειες που τυχόν χρειαστείτε. 


Πληκτρολόγηση γραπτών μηνυμάτων και Περπάτημα : Στρατηγικές για έλεγχο της Όρθιας Στάσης και Συνέπειες για την Ασφάλεια

Περίληψη

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να πληκτρολογούμε γραπτά μηνύματα , ενώ περπατάμε. Αν και οι ενδείξεις των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην βάδιση είναι σπάνιες, η γνωστική απόσπαση της προσοχής, οι μεταβαλλόμενες μηχανικές απαιτήσεις, καθώς και το μειωμένο οπτικό πεδίο που σχετίζεται με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο. Σε 26 υγιή άτομα που εξετάσαμε, μελετήσαμε την επίδραση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην βάδιση. Τα άτομα περπάτησαν σε ένα άνετο ρυθμό σε μια ευθεία γραμμή σε απόσταση περίπου 8,5 m , ενώ:
1) βάδισαν χωρίς τη χρήση του τηλεφώνου ,
2) διάβαζαν κάποιο κείμενο σε ένα κινητό τηλέφωνο,
ή 3) πληκτρολογούσαν κείμενο σε ένα κινητό τηλέφωνο.
 Η απόδοση του βαδίσματος αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο σύστημα ανάλυσης κίνησης. Σε σύγκριση με την κανονική βάδιση, όταν οι συμμετέχοντες διάβαζαν ή έγραφαν μηνύματα κειμένου περπατούσαν με:
-μεγαλύτερη απόλυτη πλάγια θέση του ποδιού από το ένα βήμα στο επόμενο,
-αργή ταχύτητα,
-μεγαλύτερη περιστροφή  του εύρους κίνησης ( ROM – Range Of Motion) της κεφαλής σε σχέση με το χώρο,
-η κεφαλή βρισκόταν σε θέση κάμψης,
-όσο περισσότερο βρισκόταν σε φάση κίνησης ο θώρακας και το κεφάλι σε όλα τα επίπεδα, τόσο λιγότερη κίνηση υπήρχε μεταξύ θώρακα και κεφαλιού (εύρος κίνησης αυχένα - ROM),
-και παρατηρήθηκε πιο «σφιχτά» οργανωμένος συντονισμός σε πλάγια κάμψη του σώματος και σε κατευθύνσεις με στροφή.
Ενώ έγραφαν ένα κείμενο, οι συμμετέχοντες περπάτησαν πιο αργά, απέκλιναν περισσότερο από μια ευθεία γραμμή και χρησιμοποίησαν λιγότερο το εύρος κίνησης του αυχένα (ROM αυχένα), από όταν διάβαζαν το κείμενο. Παρά το γεγονός ότι τα χέρια και το κεφάλι μετακινούνταν με το θώρακα, για να μειωθεί η σχετική κίνηση του τηλεφώνου και να διευκολύνουν την ανάγνωση και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων,  η κίνηση της κεφαλής στο χώρο αυξήθηκε και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το σύστημα ισορροπίας. Η πληκτρολόγηση, και σε μικρότερο βαθμό, η ανάγνωση, τροποποιούν την απόδοση της βάδισης. Άρα, η πληκτρολόγηση ή η ανάγνωση σε ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των πεζών να αποφεύγουν εμπόδια ή να διασχίζουν το δρόμο.

πηγή: http://www.plosone.org/
συγγραφέας-εκδότης: Steve Milanese, University of South Australia, Australia
link: http://tinyurl.com/o7lwql9 
μετάφραση περίληψης: Train Yourself



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.