Φιλοσοφία

Μέσα από την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα 30 χρόνια στο χώρο του αθλητισμού, κατανόησα την ανάγκη των ασκούμενων να ακολουθούν ατομικά προγράμματα άσκησης, σχεδιασμένα ειδικά για τον καθένα, το οποίο είναι και η παγκόσμια τάση, ακόμα και για τα ομαδικά σπορ. Θα ήθελα λοιπόν να σας αναφέρω τους βασικούς τομείς, στους οποίους στοχεύουν οι υπηρεσίες που προσφέρω, αλλά και τη φιλοσοφία που υποστηρίζω γενικότερα στην Άσκηση:

Η αξιολόγηση των φυσικών ικανοτήτων του ασκούμενου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται η πραγματοποίηση κινητικών τεστ, η συμπλήρωση ερωτηματολογίου υγείας, διατροφής και καθημερινών συνηθειών, αλλά και η προσκόμιση αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο, κατόπιν εντολής γιατρού.

Η σταθεροποίηση και η κινητοποίηση των αρθρώσεων, καθώς και η αύξηση του εύρους κίνησής τους. Επίσης η διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών που πιθανόν να υπάρχουν και μας δυσκολεύουν στην καθημερινή μας κίνηση. Όλα αυτά, παρότι είναι η βάση για οποιασδήποτε μορφής άσκηση, παραβλέπονται ανεύθυνα πολλές φορές, από τα διάφορα προγράμματα γυμναστικής, με αποτέλεσμα να προκαλούνται περισσότερα προβλήματα στο σώμα μας, απ’ όσα είχαμε πριν την άσκηση.

Στόχος των παραπάνω είναι πρωτίστως η βελτίωση της λειτουργικότητας του σώματος. Δυστυχώς, οι απλές, καθημερινές κινήσεις μας (π.χ. το σκύψιμο να πάρουμε αγκαλιά το παιδί ή μια απότομη και γρήγορη κίνηση για να πιάσουμε κάτι που πέφτει), πολλές φορές μας «θυμίζουν» χρόνιους πόνους που έχουμε σε διάφορα μέρη του σώματος μας (μέση, αυχένα κλπ). Με τον όρο «λειτουργικότητα» λοιπόν, εννοούμε, να μπορούμε να πραγματοποιούμε καθημερινές κινήσεις, όπως εκείνες του παραδείγματος, με επιτυχία, χωρίς να πονάμε ή να νοιώθουμε ανασφαλείς, ως προς τις ικανότητες του σώματός μας να εκτελέσει την κίνηση.

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μέσα από το σχεδιασμό ενός ατομικού προγράμματος άσκησης για τον καθένα. Το πρόγραμμα αυτό θα στοχεύει στη βελτίωση της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας, της δύναμης και της ισχύος, αλλά και κάποιων άλλων, εξίσου σημαντικών τομέων όπως η ευλυγισία, η ισορροπία και η επιδεξιότητα. Η προπόνηση αντιστάσεων είναι η κύρια μέθοδος που ακολουθώ και περιλαμβάνει ασκήσεις με ιμάντες (trx), λάστιχα, όργανα ισορροπίας (bosu, physio ball), αλλά και με το  βάρος του σώματος. Επίσης περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και η γυμναστική με βάρη, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Είναι αποδεδειγμένο πως, η προπόνηση αντιστάσεων απαιτεί μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη από τον οργανισμό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σχέση με κάποιου είδους αερόβια δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων και την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού μας. Ο συνδυασμός βέβαια και των δύο μεθόδων άσκησης, είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως, η καθημερινή άσκηση είναι φάρμακο επιλογής για όλους μας και πρωταρχικός παράγοντας ισορροπίας μεταξύ του πνεύματος, του σώματος και ψυχής μας. Το πιο σημαντικό όμως κατ' εμέ -κι αυτό που επιδιώκω να μεταφέρω σε όλους τους ασκούμενους και αθλητές με τους οποίους συνεργάζομαι- είναι η κατανόηση της αληθινής ιδέας του Αθλητισμού.

Η οποία ξεκινάει από τα παιδικά μας χρόνια και την αθλητική παιδεία που (δεν) λάβαμε τότε οι περισσότεροι. Φτάσαμε στο σημείο να αποφεύγουμε την Άσκηση, να τη φοβόμαστε, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τα οφέλη της. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μου: να αλλάξουμε το "πρέπει" με το "θέλω", το "βαριέμαι" με το "δε βλέπω την ώρα να..." Να αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας, προσφέροντάς του υγεία κι ευεξία, να σταματήσουμε να πονάμε, να κινούμαστε όπως ονειρευόμασταν πάντα...

Άσχετα με το ποιος θα είναι αυτός που θα σχεδιάσει το πρόγραμμά μας, άσχετα με την ποιότητά του ίδιου του προγράμματος, αν εμείς θέλουμε να ασκηθούμε, έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση, πριν ακόμα ξεκινήσουμε. Γι΄αυτό το λόγο και πάντα λέω σε όλους όσους συνεργάζομαι πως...

"...ο καλύτερος προπονητής του εαυτού σου είσαι εσύ!"

Εξ' ου και το moto μου... Train Yourself!

Είμαι λοιπόν, στη διάθεσή σας, για να σχεδιάσουμε μαζί το δικό σας ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης.Εδώ θα βρείτε ένα άρθρο μου για το προφίλ του προσωπικού γυμναστή, κατά τη γνώμη μου.
Personal Training. Πολυτέλεια ή ανάγκη;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.