Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT), μια πρώτη γεύση.


Η συγκεκριμένη μεθοδολογία στην καθημερινή μας άσκηση είναι ευρέως διαδεδομένη, ειδικά στις ΗΠΑ, για τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πριν, όμως, βιαστούμε να εισάγουμε τη μέθοδο αυτή στην προπόνησή μας, καλό θα ήταν να σκεφτούμε και κάποιες άλλες βασικές παραμέτρους, όπως το να είμαστε υγιείς, την προπονητική μας εμπειρία, αφού δεν ενδείκνυται για αρχάριους και βέβαια, πάντα μόνο με την συμβουλή του προπονητή μας, ο οποίος θα την προσαρμόσει στο δικό μας προσωπικό πρόγραμμα εκγύμνασης. 
Αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά δεν προτείνω κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης, όπως αυτά που ευρέως κυκλοφορούν των 20 ή 30 λεπτών, άλλωστε τέτοια βρίθουν στο διαδίκτυο. Ο σκοπός του άρθρου είναι να σας ενημερώσει και να σας προτρέψει να ψάξετε, να ρωτήσετε, να ερευνήσετε.


Το παρακάτω άρθρο το πήρα από τη σελίδα της ACSM (American College of Sports Medicine), η οποία είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο για την Αθλητική Ιατρική και την Επιστήμη της Άσκησης. Έχει περισσότερα από 40.000 διεθνή, εθνικά και περιφερειακά μέλη και πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται με την προώθηση και την ενσωμάτωση της επιστημονικής έρευνας για την παροχή εκπαιδευτικών και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης της άσκησης και της αθλητικής ιατρικής.

Το άρθρο:

Για την ολοήμερη πυροδότηση του Μεταβολισμού, δοκιμάστε τη διαλειμματική προπόνηση.

Η ενσωμάτωση της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης, μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση των μυών και την ταχύτερη απώλεια βάρους.
Anaheim, Καλιφόρνια - Οι αθλούμενοι που αναζητούν μια μεγαλύτερη ώθηση στην προπόνησή τους θα πρέπει να εξετάσουν  την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (High Intensity Interval Training), σύμφωνα με την παρουσίαση ενός εμπειρογνώμονα στο 15ο ετήσιο Συνέδριο & Έκθεση για την Υγεία και το Fitness, της ACSM (American College of Sports Medicine).
Ο Michael Bracko, Ed.D., FACSM, δήλωσε πως η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Κατά τη διάρκεια της HIIT, ένα άτομο καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο, από ότι σε πιο αργής έντασης προπόνηση μεγάλων αποστάσεων, το οποίο μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μετά την άσκηση. Η έρευνα έχει δείξει μία προπόνηση της HIIT μπορεί να κάψει θερμίδες για 1,5 έως 24 ώρες μετά την άσκηση.
"Το πραγματικό πλεονέκτημα της HIIT έναντι της προπόνησης αποστάσεων είναι ότι μπορείτε να πάρετε τα ίδια οφέλη -όπως η απώλεια λίπους, η βελτίωση της λειτουργίας των κυττάρων των μυών, η αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου και η βελτίωση της αναερόβιας ικανότητας- αλλά δεν χρειάζεται να ασκηθείτε για τόσο χρονικό διάστημα" είπε ο Bracko.
Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT) χωρίζει μια προπόνηση σε δύο μέρη -την ένταση και το διάλειμμα- και τα εναλλάσσει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ένα άτομο θα μπορούσε να εναλλάσσει 60 δευτερόλεπτα περπάτημα και 60 δευτερόλεπτα σπριντ για 25 λεπτά. Ωστόσο, η HIIT δεν περιορίζεται στο τρέξιμο.  Αυτό μπορεί να γίνει στην ποδηλασία, το πατινάζ, την άρση βαρών, στο stair-climbing και σε πολλά άλλα.
«Κάνω διαλειμματικά σπριντ με το σκύλο μου" είπε ο Bracko. "Είναι ένα ωστικό κύμα!"
Αυτό το είδος της άσκησης δεν είναι σωστό για όλους. Ενώ η HIIT είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους -από υγιείς ενήλικες μέχρι ασθενείς με στεφανιαία νόσο- όντως έρχεται με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού και δεν μπορεί να είναι ασφαλής για ορισμένους.
"Η HIIT μπορεί να είναι τρελά δύσκολη, και δεν είναι για όλους ", δήλωσε ο Bracko. "Πάντα να κάνετε προθέρμανση για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη των διαλειμματικών σετ. Εάν έχετε έναν τραυματισμό ή αν δεν γνωρίζετε την άσκηση, σας παρακαλούμε να μην ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα HIIT μέχρι εκείνα να επιλυθούν."

για τη μετάφραση: Train Yourself

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.