Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της άσκησης στο κρύο. Άρθρο της NASM.


Είναι Μάρτιος, έχουμε μπροστά μας τη νέα σαιζόν του καλοκαιριού να περιμένουμε (με ανυπομονησία θα έλεγα...), αλλά το κρύο επιμένει. "Μάρτης γδάρτης"... Πολλοί θα πείτε πως το βαρύ κρύο πέρασε. Σωστό αυτό. Αλλά ούτε εμείς είμαστε Σκανδιναβοί να βγαίνουμε με το κοντομάνικο στους 10 βαθμούς! Επίσης, όσοι έχουμε παιδιά που κάνουν αθλητισμό σε εξωτερικούς χώρους, γνωρίζουμε τη σωστή ένδυση, διατροφή ή γενικά τι χρειάζεται να προσέχουμε για να αντιμετωπίσει το παιδί το κρύο; Ας δούμε λοιπόν, τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν γυμναζόμαστε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι γνωστό πως ο οργανισμός αντιδρά στην άσκηση διαφορετικά, ανάλογα με τις συνθήκες που τον βάζουμε να αντιμετωπίσει. Είναι επίσης δεδομένο πως, στο κρύο καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και στην ηρεμία, αφού εκτός του έργου που παράγουμε, το σώμα μας παράλληλα "δουλεύει" ακόμη περισσότερο, για να κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του.

Το να ασκούμαστε μέσα σε κλειστό χώρο, δεν μας επηρεάζει, αν ο χώρος θερμαίνεται. Όμως, όταν αποφασίσουμε να βγούμε στο κρύο να ασκηθούμε, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Παρακάτω σας παρουσιάζω αυτούσιο (στα αγγλικά) ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Εθνικής Ακαδημίας Αθλητικής Ιατρικής των ΗΠΑ (NASM). Καλή ανάγνωση.


πηγή: NASM


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.