Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Γιορτές, φαγητό, χαλάρωση. 7 βήματα κατά των περιττών κιλών


Ανάμεσα στα τόσα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τώρα που έρχονται Χριστούγεννα, είναι και το άγχος των περιττών κιλών που, μάλλον σίγουρα, θεωρούμε πως θα πάρουμε την περίοδο αυτή. Μπορούμε όμως, με λίγη αυτοσυγκράτηση αλλά και κινητοποίηση του εαυτού μας, να καταφέρουμε πολλά. 


Κι αυτά είναι, από το να μην πάρουμε ούτε γραμμάριο, έως το να αισθανθούμε πολύ καλά με τον εαυτό μας, μπαίνοντας σε μια νέα διαδικασία καθημερινότητας, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και υγεία. Χωρίς να στερηθούμε τίποτα από όσα θέλουμε να κάνουμε ή να φάμε τις γιορτές...Πώς θα γίνει αυτό;; Ξεκινώντας από τώρα, ΠΡΙΝ έλθουν οι γιορτινές μέρες και τηρώντας τις παρακάτω απλές και χρήσιμες συμβουλές:
1. Να αυξήσουμε κατά μία, τις εβδομαδιαίες προπονήσεις μας 
Συνηθισμένος ο οργανισμός σε συγκεκριμένη ποσότητα παραγωγής έργου την εβδομάδα, θα προβληματιστεί αρκετά για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της προπόνησης και θα ζητήσει περισσότερη ενέργεια, καίγοντας μαζί περισσότερες θερμίδες. Οι επιπλέον θερμίδες που, εμείς σχεδιάζουμε να πάρουμε στις γιορτές, πολύ εύκολα ΔΕΝ θα αποθηκευτούν ως λίπος (τουλάχιστον οι περισσότερες), αλλά θα γίνουν ενέργεια (και ιδρώτας). Πιθανόν να παρατηρήσετε πως έχετε εφίδρωση κατά το βραδινό ύπνο, στο πρώτο 24ωρο ή 48ωρο, μετά την επιπλέον προπόνηση.  
2. Να αυξήσουμε κατά δέκα λεπτά (ή περισσότερο) τη διάρκεια της κάθε προπόνησης
Στο ίδιο σκεπτικό με παραπάνω, αυξάνουμε τη διάρκεια της προπόνησης, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσουμε τις προπονήσεις. Ακόμα καλύτερα θα ήταν αυτό να γίνει συνδυαστικά, αν είναι δυνατόν. Και πιο πολλή ώρα προπόνηση και περισσότερες προπονήσεις. Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ποσότητα της άσκησής μας, στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα.
3. Να αλλάξουμε, το προπονητικό μας πρόγραμμα στο γυμναστήριο
Είτε έχουμε γραφτεί σε κάποιο γυμναστήριο, είτε ασκούμαστε μόνοι μας, καλό θα ήταν να αλλάξουμε λίγο (ή πολύ αν μπορούμε) τη μέθοδο προπόνησης. Πρώτον, ας μειώσουμε τα κιλά (επιβάρυνση) που βάζουμε, αυξάνοντας τις επαναλήψεις, αλλά και μειώνοντας παράλληλα το διάλειμμα μεταξύ των ασκήσεων και των σετ. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, για την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων (παραγωγή ενέργειας). Αν μπορούμε μάλιστα, να μην έχουμε ΚΑΘΟΛΟΥ διάλειμμα από τη μια άσκηση στην άλλη, δουλεύοντας εναλλάξ από τα χέρια στα πόδια,  αυτό είναι ιδανικό. Τέλος, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κάτι ακόμη, εκτελώντας περισσότερες πολυαρθρικές ασκήσεις οι οποίες απαιτούν πολλή ενέργεια (στην αρχή του προγράμματος πάντα), δηλαδή χρησιμοποιώντας όλο το σώμα και με μεγάλη ένταση. Τέτοιες είναι οι ολυμπιακές άρσεις (ακόμη και με ένα χέρι με αλτήρες), τα burpees, κάποιες ασκήσεις στο trx κλπ.



4. Να ομαδοποιήσουμε και να κοντρολάρουμε τα γεύματά μας
Το τσιμπολόγημα ουδείς εμίσησε, αλλά και ουδείς δεν κατάφερε να αποφύγει τις συνέπειές του... Άρα, πέραν της απαιτούμενης (όσο γίνεται) αυτοσυγκράτησης, καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε συνεχώς, όλη την ημέρα δηλαδή. Κρύψτε τα μελομακάρονα από το πέρασμά σας μέσα στο σπίτι (ή φύγετε για τη δουλειά από το παράθυρο...). Βάλετε όλα αυτά που είναι να φάτε, μέσα στο γεύμα σας, στο τέλος του, χωρίς όμως να ακυρώσετε βασικές τροφές (και ιδίως τη σαλάτα!!). Αλλά όπως είπα και πριν, λίγη αυτοσυγκράτηση δεν έβλαψε κανέναν...
5. Να κάνουμε έναν μεγάλο περίπατο, μετά από κάποιο (ή κάθε) βαρύ γεύμα
Αντίθετα, με το τι έχει ειπωθεί στο παρελθόν, ένας ΗΠΙΟΣ περίπατος, ακόμα και 30 λεπτών, είναι ευεργετικός, μετά από κάθε γεύμα, μην επιτρέποντας στον οργανισμό να αποθηκεύσει σε λίπος τις θερμίδες που πήρε. Δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση της καρδιάς (αν αυτό σκέφτεστε), όταν πρόκειται, επαναλαμβάνω, για έναν ήπιο περίπατο, σε ευθεία, χωρίς υψηλό ρυθμό βάδισης.
6. Να πίνουμε πολύ νερό
Αυξάνοντας την ποσότητα της άσκησης, αλλά και την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, είναι αναγκαίο να πίνουμε περισσότερο νερό, θα μας χρειαστεί, θα μας το ζητήσει το σώμα μας. Καλό είναι αυτό να γίνεται εκτός γευμάτων ή αν έχουμε ανάγκη από νερό στο γεύμα μας, αυτό να είναι ανθρακούχο. Έχουμε και στην πατρίδα μας πολλές ετικέτες καταπληκτικών ανθρακούχων νερών (όπως το "ΞΥΝΟ ΝΕΡΟ"), που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας πολύ καλά.
7. Να είμαστε ήρεμοι και χαλαροί, στο αληθινό πνεύμα των γιορτών

Η ψυχολογία, λένε όλοι οι διατροφολόγοι, είναι πολύ σημαντική, στη διατροφή μας. Το πόσο εύκολα ή δύσκολα αυξάνουμε ή χάνουμε το περιττό μας λίπος, έχει να κάνει με τη διάθεσή μας κυρίως, η οποία μεταφράζεται σε Μεταβολικό Ρυθμό (υψηλό ή χαμηλό). 

Αναρωτηθείτε, άλλωστε, γιατί τρώμε;; Όχι βέβαια γιατί πεινάμε απλά. Αλλά για να νιώσουμε καλύτερα μέσα μας. Δουλεύοντας λίγο παραπάνω με τον εσωτερικό μας εαυτό, θα μας βοηθήσει να έχουμε πιο πολλή, εσωτερική ισορροπία και, ίσως (λέω ίσως, γιατί ο πειρασμός του κουραμπιέ με μπόλικο αμύγδαλο μάλιστα, είναι μεγάλος...) να μη χρειαστεί όλη αυτή η υπερβολή που κάνουμε κάθε Χριστούγεννα, οι περισσότεροι από εμάς. Εάν τηρήσουμε και τις πιο πάνω συμβουλές, τότε θα έχουμε κάνει τα πάντα για να μην πάρουμε κιλά. Έτσι, όλη αυτή η προσπάθεια στην προπόνηση, θα μας πείσει πως ναι, αγαπάμε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω από όσο νομίζαμε...


Εύχομαι καλές γιορτές με αγάπη σε όλους και όλες σας! Κι αν έχουμε κάτι σε ρούχο (καλό, που να φοριέται), φαγητό (που να τρώγεται), παιχνίδι (που να λειτουργεί), ας μην τα πετάξουμε... Ας τα δώσουμε εκεί που πρέπει, χωρίς τυμπανοκρουσίες και προβολή. Έρχονται Χριστούγεννα...

2 σχόλια:

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.