Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Έρευνα: ποια είναι η καλύτερη μέθοδος προπόνησης για άτομα υψηλού κινδύνου Καρδιαγγειακών Παθήσεων


Μια νέα έρευνα ήρθε να προστεθεί στις πολλές των τελευταίων ετών, σχετικά με την ευεργετική επίδραση και τα οφέλη της Συνδυαστικής Άσκησης στα άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD). Δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Τμήμα Κινησιολογίας του Παν/μιου της Αϊόβα. 


Οι ειδικοί σύγκριναν τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης, της προπόνησης αντίστασης (δύναμης) και του συνδυασμού αερόβιας και δύναμης, σε παράγοντες κινδύνου CVD. Μεταξύ των στοιχείων που ελέγχθηκαν ήταν η περιφερική και κεντρική Αρτηριακή Πίεση, η καρδιοαναπνευστική ικανότητα (CRF), η μυϊκή δύναμη, η Σωματική Σύσταση, η γλυκόζη αίματος και λιπιδίων. 


Συγκεκριμένα, η έρευνα επέλεξε 69 άτομα μέσης ηλικίας (58+/-7 ετών), με κοινά χαρακτηριστικά (αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, υπέρβαρα ή παχύσαρκα και με καθιστική ζωή) και χωρίζοντάς τα σε 3 γκρουπ + 1 γκρουπ ελέγχου, εφάρμοσε 3 διαφορετικά προγράμματα άσκησης, διάρκειας 8 εβδομάδων. Το 1ο πραγματοποίησε μόνο αερόβια άσκηση, το 2ο μόνο προπόνηση αντίστασης (δύναμης), το 3ο γκρουπ συνδυαστική προπόνηση αερόβιας και δύναμης και το τέταρτο δεν έκανε τίποτα (γκρουπ ελέγχου). Οι συμμετέχοντες και στα 3 γκρουπ είχαν ίσο συνολικό χρόνο άσκησης, για 3 ημέρες / εβδομάδα (αερόβια: 60 λεπτά/προπόνηση, προπόνηση αντίστασης: 60 λεπτά/προπόνηση, συνδυαστική: αερόβια 30 λεπτά/προπόνηση συν δύναμη 30 λεπτά/προπόνηση). 


Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως, μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης CVD, με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και προπόνηση αντίστασης, βελτίωσε τη διαστολική αρτηριακή πίεση, αύξησε την άλιπη μάζα σώματος και τη δύναμη, καθώς και την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, παρόλο που η παρέμβαση της άσκησης ήταν μόνο 8 εβδομάδες. Επιπλέον, αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η συνδυασμένη προπόνηση μπορεί να είναι καλύτερης αξίας από την αερόβια ή την προπόνηση αντίστασης μόνη της, καθώς φαίνεται ότι έχει πιο ευεργετική επίδραση στο σύνολο των παραγόντων κινδύνου CVD.

Όλη η έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων, βρίσκεται στον παρακάτω Σύνδεσμο:


Πηγή: Plos One




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.