Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τι είναι τελικά η "βλαισογονία"και πώς αυτή διορθώνεται;


Η βλαισότητα του γόνατος ή αλλιώς βλαισογονία, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Θα τη συναντήσουμε αρκετές φορές, αν αρχίσουμε να παρατηρούμε τη φόρμα των ποδιών τυχαίων ανθρώπων, κυρίως γυναικών. Είναι επίσης συχνή στον αθλητισμό, περισσότερο σε συγκεκριμένα σπορ, αλλά και σε άτομα με πλατυποδία.


Τι είναι όμως η βλαισογονία;

Ουσιαστικά, είναι η έσω μετατόπιση του γόνατος όταν πραγματοποιούμε διάφορες κινήσεις (τα γόνατα ενώνονται και σχηματίζουν Χ). Χαρακτηρίζεται από την προσαγωγή  και έσω στροφή του ισχίου, συνήθως όταν τα ισχία βρίσκονται σε θέση κάμψης (το γόνατο,  στην πραγματικότητα, απάγεται και στρέφει εξωτερικά). Πρακτικά, θα την αναγνωρίσετε όταν, για παράδειγμα, σε μια κίνηση squat (βαθύ κάθισμα), το γόνατο "βυθίζεται" προς τα μέσα. Επίσης, όταν στέκεστε στο ένα πόδι (π.χ. κατά την προσγείωσή του στη διαδικασία του τρεξίματος), η απέναντι πλευρά της λεκάνης συνήθως θα πέσει, κατά τη διάρκεια της "βύθισης" του γόνατος, στο πόδι που στηρίζεται (βλ. παρακάτω φωτογραφία).






OK λοιπόν, αλλά γιατί είναι επικίνδυνη;


Η βλαισότητα του γόνατος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως ο πόνος στο γόνατο (συγκεκριμένα στην επιγονατίδα και το χόνδρο), το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας (τριβή με οξύ πόνο στην έξω πλευρά των ισχίων μας), αλλά ακόμα χειρότερα, την επιβάρυνση του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) με κίνδυνο ρήξης του. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στο λεγόμενο "ugly squat syndrome". 

Πέραν όμως των παραπάνω, η βλαισογονία προκαλεί γενικότερα προβλήματα στην κινητική αλυσίδα του σώματος, όταν και επιβαρύνει, καταρχήν την άρθρωση του ισχίου, αλλά ακόμα και τη σπονδυλική μας στήλη. Πρακτικά, φανταστείτε ένα κτίριο με 2 μεγάλους πυλώνες στήριξης, όπου ο ένας εκ των δύο, σε περίπτωση σεισμού, να έχει προβλήματα και κακή λειτουργία. Κάθε φορά που γίνεται κι ένας σεισμός, το φορτίο που του αναλογεί και δεν μπορεί να σηκώσει στο 100%, μεταφέρεται παραπάνω (στους ορόφους π.χ.), με την αντίστοιχη δημιουργία νέων προβλημάτων στο κτίριο.

Πότε συμβαίνει συνήθως;

Η βλαισογονία εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια όρθιων επίγειων δραστηριοτήτων που απαιτούν έκκεντρη (πλειομετρική) δράση των εκτεινόντων του ισχίου. Ουσιαστικά, μιλάμε για δραστηριότητες ή σπορ που έχουν άλματα, βυθίσεις, προσγειώσεις, άλματα με στροφή, ακόμα και στο τρέξιμο (κυρίως μεγάλων αποστάσεων).


Στατιστικά, μπορούμε να πούμε πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην βλαισότητα γόνατος, εξαιτίας μιας σειράς σημαντικών λόγων:

1. Έχουν αναλογικά μεγαλύτερο εύρος ισχίων, με αντίστοιχη αύξηση της Q-γωνίας, που κάνει το ισχίο με το γόνατο (βλ. σχήμα).


2. Έχουν μειωμένη αντοχή στο ισχίο, συγκεκριμένα στους μύες που δρουν στην περιοχή, όπως οι γλουτιαίοι, ο ορθός μηριαίος και οι έξω στροφείς μύες.


3. Τέλος, από κοινωνικής πλευράς, λόγω της αποτύπωσης κι ενίσχυσης ενός συγκεκριμένου μοτίβου κίνησης, που επιβάλλει στη γυναίκα να «καθίσει σαν μια κυρία», κλείνοντας τα γόνατα, κάθε φορά που θέλει να καθίσει ή να χαμηλώσει γενικότερα το κέντρο βάρους της.




Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλές δραστηριότητες, αλλά και θέματα "κατασκευής", μπορεί να δημιουργήσουν το πρόβλημα της βλαισογονίας. Προσοχή όμως! Πριν μιλήσουμε για τους βασικότερους, θα ήθελα να ξεχωρίσουμε τον ενήλικα από το παιδί-έφηβο. Τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ούτε να πανικοβληθούμε αν παρατηρήσουμε βλαισογονία στο παιδί μας, αλλά ούτε και να αδιαφορήσουμε, αν αυτή παραμένει για πολύ καιρό και αφού έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται η ανάπτυξή του (16 - 18 ετών). Το παιδί αρχικά εμφανίζει, κατά την ανάπτυξή του "ραιβογονία" (το αντίθετο της βλαισογονίας, δηλαδή στραβά γόνατα προς τα έξω που σχηματίζουν το γράμμα Ο), στη συνέχεια (κατά την παιδική και έως την προεφηβική ηλικία) αλλάζει ο σχηματισμός των γονάτων σε βλαισογονία και, κατόπιν, όπως είπαμε, σχηματίζεται η τελική του μορφή. Άρα, ούτε πανικός, αλλά ούτε αδιαφορία. Υπομονή και κυρίως, συμβουλή από τον παιδίατρο.

Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορούμε να πούμε πως οι βασικοί λόγοι που "στραβώνουν τα γόνατά μας προς τα μέσα" είναι οι εξής:
1. Τα ασθενή ισχία, oi αδύναμοι γλουτιαίοι συνήθως, σε συνδυασμό με υπερδραστήριους προσαγωγούς, εμποδίζουν τη σωστή σταθεροποίηση του μηριαίου οστού.
2. Οι σφιχτοί αστράγαλοι, λόγω πλατυποδίας ή ελλιπούς δραστηριότητας, με ανεπαρκή κινητικότητα της ποδοκνημικής, μαζί με σφιχτούς μύες από το γόνατο και κάτω (γαστροκνήμιος, υποκνημίδιος και πρόσθιος κνημιαίος) που εμποδίζουν την κνήμη και το γόνατο από τη μετάβαση προς τα εμπρός, επαρκώς. 
3. Η μειωμένη λειτουργία του έσω πλατύ μυός, ο οποίος αδυνατεί να σταθεροποιήσει το γόνατο, κατά την κίνησή του προς τα μέσα.
4. Η μειωμένη λειτουργία του οπισθίου μηριαίου (δικεφάλου) μυός, ακριβώς για τον ίδιο λόγο με τον έσω πλατύ.

Πέραν των παραπάνω, μην ξεχνάμε πως για πολλούς η βλαισογονία δημιουργείται, λόγω ανατομικών προβλημάτων "κατασκευής" εκ γενετής, λόγω κληρονομικότητας ή ακόμα, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, λόγω "μηχανικού πλεονεκτήματος" που δημιουργείται από συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα (π.χ. άρση βαρών).



Πώς μπορούμε να διορθώσουμε τη βλαισογονία;

Καταρχήν, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε τον ορθοπεδικό γιατρό μας, ο οποίος και θα διαγνώσει το πρόβλημα, αν αυτό υπάρχει. Εκείνος θα δώσει τις κατευθύνσεις, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ως προς τη θεραπεία του και την αγωγή που απαιτείται να ακολουθηθεί, ζητώντας σας να επισκεφτείτε το φυσιοθεραπευτή σας ή απλώς ο γυμναστής σας να εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο και, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κινείται σε 3 άξονες:

1. τη βελτίωση της κινητικότητας της ποδοκνημικής άρθρωσης
2. τη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση μιας σειράς μυϊκών ομάδων που δρουν στην άρθρωση του ισχίου (γλουτιαίοι και έξω στροφείς) και του γόνατος (έσω πλατύς, ορθός μηριαίος, δικέφαλος μηριαίος) και τέλος
3. στη βελτίωση του συντονισμού, αλλά και της  ισορροπίας, με αντίστοιχες ισορροπιστικές, αλλά και ασκήσεις βελτίωσης της ιδιοδεκτικότητας στην περιοχή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω το εξής. Αν όλα τα παραπάνω σας φάνηκαν δυσνόητα, ακαταλαβίστικα ή απλώς κουραστικά, ξεχάστε τα. Να θυμηθείτε όμως οπωσδήποτε, αν ποτέ βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση με τα γόνατά σας, να πάτε στο γιατρό. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει, ώστε να ξεπεράσετε το πρόβλημα, που τώρα ίσως να σας φαίνεται μικρό, αλλά κρύβει αρκετούς κινδύνους. Επίσης, κρατήστε στο μυαλό σας πως απαιτείται πειθαρχημένη αγωγή και παρακολούθηση ειδικού προγράμματος, που μόνο ένας επαγγελματίας του χώρου θα μπορέσει να σας προτείνει.  

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο και να πήρατε μια γνώμη σχετικά με το τι είναι η βλαισογονία.

Ευχαριστώ.


23 σχόλια:

  1. Πως μπορώ να καταλάβω αν πάσχω από βλαισότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, πιθανόν να το έχετε καταλάβει ήδη οπτικά, όταν θα παρατηρείτε τα πόδια σας στον καθρέπτη. Άρα, η πρώτη ένδειξη βλαισογονίας, είναι η οπτική.
    Τα συμπτώματα πόνου σε σημεία του ισχίου, των γονάτων κλπ., που επίσης αναφέρονται, είναι μια επιπλέον ένδειξη.
    Ακόμη, μπορεί να έχετε παρατηρήσει μικρή (ή μεγαλύτερη) κλίση των γονάτων προς τα μέσα, σε συγκεκριμένες έκκεντρες κινήσεις σας (δηλαδή για παράδειγμα, όταν προσγειώνεστε, σε πτώση σας από σκαλοπάτι κάποιου ύψους).
    Όλα τα παραπάνω όμως, θα πρέπει να είναι οι λόγοι που θα σας κάνουν να πάτε στο γιατρό, αν συμβαίνουν, για να διαγνώσει τη βλαισογονία και να σας δώσει συγκεκριμένη αγωγή. Κι όχι μόνη σας να κάνετε τη διάγνωση.
    Ελπίζω να σας κάλυψα με την απάντησή μου, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα!θα μπορουσε να προκληθει βλαισογονια απο το αγωνισμα του βαδην?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως πρώτο σχόλιο, θα μπορούσα να πω πως, γίνεται να προκληθεί οτιδήποτε από οτιδήποτε... Εννοώ πως, με κακή προετοιμασία για το οποιοδήποτε αγώνισμα, κακή προθέρμανση ή αποθεραπεία, είναι δυνατόν να προκαλέσουμε οποιεσδήποτε ζημιές.
    Το συγκεκριμένο που ρωτάτε όμως, δε νομίζω πως είναι από τα πιο σοβαρά ή συχνά που μπορούν να συμβούν σε έναν αθλητή του βάδην. Κι αυτό γιατί, η τεχνική της κίνησης του συγκεκριμένου σπορ, η κίνηση δηλαδή του ποδιού, δε βοηθά στην ανάπτυξη βλαισότητας στο γόνατο, αφού είναι αντίθετη με τις δυνάμεις που την αναπτύσσουν.
    Αν όντως συμβαίνει και το γνωρίζετε εσείς, σε αθλητή βάδην, 2 είναι τα ερωτήματα που έχω:
    - πρώτον, αν είναι άντρας ή γυναίκα (γιατί, όπως διαβάσατε στο άρθρο, επιβαρύνονται πολύ περισσότερο οι γυναίκες με βλαισογονία) και
    - δεύτερον, αν η βλαισογονία στον συγκεκριμένο αθλητή προκλήθηκε ΜΕΤΑ την ενασχόλησή του με το σπορ ή είχε μια γενετική κατατομή στα γόνατα από πριν, η οποία απλά επιβαρύνθηκε με το βάδην.
    Υπάρχουν βέβαια πολλές περισσότερες κακώσεις που προκαλούνται από το βάδην, όπως κακώσεις στην οσφυϊκή μοίρα της ΣΣ, τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα, αλλά και το "jumpers' knee" (σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας), το οποίο ταλαιπωρεί βαδιστές και δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
    Όλα αυτά, όπως και η βλαισογονία, απαιτούν πολύ καλή προετοιμασία από τον αθλητή/τρια, με σωστή ενδυνάμωση και ευλuγισία, όπως και πολλή δουλειά στη σταθερότητα των αρθρώσεων.
    Ελπίζω να σας κάλυψα, είμαι στη διάθεσή σας.
    Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ 31/12/2015 ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΥΠΟΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΔΙΑΠΥΣΤΟΣΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟ ΓΕΡΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΣΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ Η ΦΤΕΡΝΑ ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΟΛΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ. Ο ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΠΛΩΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΗ ΤΟ ΙΣΧΙΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αυτό,όπως το περιγράφετε, αν και δεν έχετε αναφέρει αν και πόσο ασχολήθηκε μετά την εγχείριση με την αποκατάσταση. Πολύ σημαντικό, όσο και η επιτυχία της εγχείρισης.
      Ο γιατρός σας σύστησε κάποιο κέντρο αποκατάστασης;; Σας μίλησε γι' αυτό;; Μήπως να πάτε να δείτε και κάποιον άλλο γιατρό;;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κι εσάς για το σχόλιό σας και σας ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Θα προτιμούσα βέβαια να απαντούσα σε κάποιον με ονοματεπώνυμο.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 2χρονων και τα πόδια του είναι σαν παρένθεση θα έλεγα .ρώτησα την παιδίατρο πριν δύο μήνες κ μου είπε ότι ως 3 ετών δεν κάνουμε τίποτα γιατί ακόμα αλλάζει. Ισχύει η πρέπει να τον πάω σε ορθοπεδικό?? Ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά σας είπε η παιδίατρος, καταρχήν εκείνη ξέρει καλύτερα από όλους μας. Είναι φυσιολογικό να έχουν τέτοια εικόνα τα πόδια του. Σε μερικά παιδάκια η ραιβογονία είναι εντονότερη, μετά από κάποιο διάστημα διορθώνεται.
      Γενικά, μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του παιδιού (για τα αγόρια μετά τα 18 χρόνια) πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παρεμβάσεις μας στο σκελετικό σύστημα.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο, θα προτιμούσα να απαντούσα σε κάποιον με ονοματεπώνυμο.

      Διαγραφή
    2. Τρουπκου Ευαγγελία6 Ιουλίου 2017 στις 3:31 μ.μ.

      Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας,
    Ειμαι 23 ετών και στα 17-18 περίπου άρχισα να παρατηρώ ότι τα γονατα μου άρχισαν να παραμορφωνονται και να με ενοχλούν αισθητικα. Αρχικά νομιζα ότι είναι απλώς λίπος λόγω αυξησης του βαρους μου όμως στη συνέχεια με τη ψηλάφηση κατάλαβα ότι η ήδη εξογκωμενη (προς τα μέσα) περιοχή αποτελειται και από κοκκαλο. Επειτα κατά τη διαδιάρκ των φοιτητικών μου χεοχρό το πρόβλημα έγινε σταδιακά χειροτερο μέχρι που συνειδητοποίησα ότι και τα δαχτδάχ των ποδιών μου ήταν μια ζωή στραβα (προς τα εξω) απλά ήταν κάτι στο οποίο δεν είχα δώσει σημασία. Τα τελευταια χρονια αρχιζει να διαμορφώνεται κοτσι και υποφέρω από κάλους ίσως λόγω της άνισης κατανομής του βάρους. Όταν αρχισα να προσπαθώ να χάσω βάρος και ξεκινησα περπατημα (και λιγη ελαφρια γυμναστική στο σπιτι) τα προβλήματα έγιναν χειροχειρ. Ενιωθα έντονους πόνους στο δεξί πόδι στο αριστερό ισχυο και τρομακτικούς ήχους εξάρθρωσης σε σχεδόν όλες τις αρθρώσεις. Αρχισα την ερευνα στο διαδικτυο και από ότι κατάλαβα μάλλον έχω βλαισα γόνατα, ίσως και περισσότερα προβλήματα. Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι όταν ήμουν σε νηπιακή ηλικία οι γονείς μου έλεγαν ότι είχα πλατυποδία και ότι φορούσα κάτι ειδικά μποτάκια. Ωστόσο μέχρι τα 17 όπως σας είπα ένιωθα ότι είχα σχετικά φυσιολογικά ποδια. Πλέον η εμφάνιση τους με ενοχλεί παρα πολύ έχει μειωσει την αυτοπεποιθηση μου γιατι δεν βρισκω ρουχα νανκρυψουν το προβλημα και ντρεπομαι καικνα βγω εξω τον τελευταιο χρονο. Και εννοείται ότι πέρα από το αισθητικό κομματι φοβάμαι και για την υγεία μου και για το πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον.
    Η ερώτηση μου είναι, υπάρχει τρόπος να αναστραφεί το πρόβλημα; Η μόλις θα πάω σε έναν ορθοπεδικό θα μου πει ότι δεν πειράζει μικρό το πρόβλημα, κάνε καμία ασκήσουλα, βάλε κανένα ναρθηκακι να ανακουφιστεις και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο... ;Θα μπορεσω να έχω ποτέ ξανά (σχετικά) ίσια πόδια;
    Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν θα ήθελα να απολογηθώ για την πολύ καθυστερημένη απάντηση. Υποτίθεται πως η Google μου στέλνει ειδοποίηση με email για κάθε σχόλιο Για το δικό σας δεν πήρα ποτέ. Βέβαια, τούτο σαφώς και δεν δικαιολογεί κάτι, θα έπρεπε να είχα απαντήσει έτσι ή αλλιώς. Δεχτείτε τουλάχιστον τη συγνώμη μου, ως το ελάχιστο για τη μη έγκαιρη απάντηση.

      Όλα αυτά που μου περιγράφετε, δείχνουν μια άκρως εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία ίσως να μην έχει να κάνει με τα γόνατά σας, ακόμα και με το ισχίο, που είναι το επόμενο που θα σκεφτεί κάποιος.
      Δεν μου γράψατε αν πήγατε σε γιατρό. Επίσης, η πλατυποδία σε τι κατάσταση είναι τώρα; Σημαντικό είναι και το βάρος, δεν αναφέρετε αν υπάρχουν περιττά κιλά.

      Θα σας έλεγα λοιπόν, πρώτα να πάτε σε έναν φυσίατρο κι έπειτα σε ορθοπεδικά γιατρό. Αυτό γιατί αναφέρετε πόνους, άρα κάπου υπάρχει πρόβλημα.
      Αφού λοιπόν λύσετε αυτό κι εφόσον όλα είναι μια χαρά, είναι καλό να ξεκινήσετε να ασκείστε. Μιλάτε για μια αποτυχημένη προσπάθεια να ασκηθείτε, αυτό όμως δε σημαίνει πως η άσκηση στην περίπτωσή σας είναι λάθος. Ίσως ο τρόπος που το κάνατε να είναι λάθος. Λόγω πλατυποδίας, είναι σχεδόν σίγουρο πως χρειάζεστε ειδικούς πάτους για τα παπούτσια, μετά από πελματογράφημα που θα πρέπει να κάνετε. Ύστερα από αυτό - και με την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει κάτι άλλο - όλα θα φτιάξουν προς το καλύτερο. Περπάτημα, ήπια άσκηση, ενδυνάμωση κορμού, σωστή διατροφή, σωστό στρώμα για τον ύπνο και η ψυχολογία σας θα αλλάξει. Θυμίζω όμως, πρώτα στο γιατρό!

      Ελπίζω να σας βοήθησα, ζητώ και πάλι ταπεινά συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα σας! Σε μένα δεν υπήρχε ένδειξη από μικρή για βλαισο γόνατο.. στα 15 μου είχα ένα ατύχημα με ραγισμα στο γόνατο και είχα το πόδι μου σε γύψο για 1,5 μήνα και με σχεδόν μηδαμινή αποκατάσταση.. έκτοτε προφανος Επειδή ήμουν πάντοτε αδύνατη για πολλά χρόνια δεν είχα πρόβλημα εκτός ότι δεν τεντονε το πόδι μου εντελώς όπως το δεξί. Τα τελευταία 10 χρόνια ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ και σταδιακά το πόδι μου στραβωνε προς τα μέσα..έκανα μαγνητικές οι οποίες δείχνανε ρήξη προσθιων χιαστων,ρήξη μηνισκου και φαγωμα χονδρου. Οι ορθοπεδικοι που κατά καιρούς με βλέπανε κυρίως με καθησυχαζανε και κανένας δεν μου είπε για βλαισογονια.. Μόνο ο φυσιοθεραπευτης μου είπε ότι πρέπει να κάνω εγχείρηση και να πάω Αθήνα (Είμαι από Ρόδο) και αφού έφτασα στο αμήν έκανα εγχείρηση στον ερυθρό σταυρό και αμέσως μετά την εγχείρηση πληροφορήθηκα απ τους γιατρούς ότι το πόδι μου δεν θα είναι ίδιο και πάλι λόγο στραβού άξονα και αυτό διορθώνεται με άλλη εγχείρηση με οστεοτομη.. Αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση αποκατάστασης στην 6η εβδομάδα.. θα ήθελα να διορθώσω το πρόβλημα σταδιακά με συστηματική άσκηση για να γλιτώσω επιπλέον χειρουργείο .. τι θα με συμβουλευατε εσεις; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημά σας είναι σύνθετο, αναφέρατε τρία διαφορετικά θέματα στο γόνατο. Πέραν της αποκατάστασης την οποία ακολουθείτε, θα πρέπει να κατανοήσετε πως το γόνατό σας, από μικρή ηλικία (απ' όσο καταλαβαίνω από τα γραφόμενά σας) δε λειτουργούσε σωστά. Αυτό σημαίνει πως τώρα, μετά από τόσα χρόνια, θα χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια, όχι μόνο να γίνει όπως πριν, αλλά και καλύτερο.
      Θα σας συμβούλευα να βρείτε έναν γυμναστή εκεί που είστε, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σας, να σας αναλάβει και να ξεκινήσετε από τα βασικά. Αυτά είναι:
      - πλήρης κάμψη/έκταση της άρθρωσης
      - ισορροπία & ιδιοδεκτικότητα και στα δύο πόδια
      - ευλυγισία & ευκινησία και στα δύο πόδια
      - ενδυνάμωση

      Μετά από αυτά - και χωρίς να γνωρίζω την κατάσταση του ποδιού σας τώρα - θα σας συμβούλευα να αρχίσετε να περπατάτε συστηματικά (κάθε μέρα για 45' έως 1 ώρα) με σκοπό αργότερα να αρχίσετε το τρέξιμο (ό,τι σας πει ο γυμναστής σας σε αυτό...)

      Μη γνωρίζοντας πολλές λεπτομέρειες της κατάστασής σας (ηλικία, ιστορικό, βάρος, ύψος κλπ) πιστεύω πως τα παραπάνω είναι πολύ βασικά, για να κάνετε μια νέα αρχή, όχι μόνο για το πόδι σας, αλλά και για την υγεία σας εν γένει.

      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  9. Γειά σας , είμαι 16 ετών και έχω παρατηρήσει ότι τα γόνατα μου είναι λιγο στραβά προς τα μέσα , πήγα σε ορθοπεδικό και μου είπε πως δεν έχω κανένα πρόβλημα επειδή τα πόδια μου ενώνονται όταν κλείνω και τα δυο και πως πρόβλημα είναι όταν ενώνονται τα γόνατα χωρίς να ενωθούν τα πέλματα. Παρόλα αυτά δεν νιώθω άνετα και θέλω να μάθω αν μπορεί να γίνει κάτι για να ισιωσουν. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να "ισιώσουν" τα γόνατά σας, όπως πολύ όμορφα περιγράφετε, δε μπορεί να γίνει μόνο του. Αφού ο γιατρός σας, λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα, σίγουρα δε θα υπάρχει. Αλλά επειδή περιγράφετε μια κατάσταση πιεστική συναισθηματικά για εσάς, θα σας πρότεινα να κάνετε μια χάρη στον εαυτό σας και να αρχίσετε γυμναστική. Να βάλετε "προβλήματα" στο σώμα σας, να το γνωρίσετε, να βρείτε τα όριά του. Θα δυναμώσουν σίγουρα τα πόδια σας, όπως και το υπόλοιπο σώμα. Δε γνωρίζω εάν θα ισιώσουν τα γόνατα αλλά σίγουρα θα σας αρέσει το αποτέλεσμα, εξωτερικά και εσωτερικά. Θα νιώθετε πολύ άνετα με όλο το σώμα σας και η αυτοπεποίθησή σας θα ανέβει.
      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  10. Καταρχάς είσαι αγόρι ή κορίτσι; Έχει σημασία αυτό, η ανάπτυξή σου θα είναι διαφορετική, ανάλογα με το φύλο σου. Και αν είσαι αγόρι, θα ψηλώσεις κι άλλο, άρα είναι νωρίς ακόμη να πεις αν έχεις βλαισογονία. Αν είσαι κορίτσι, όπου λογικά θα σου έχει έρθει η έμμηνος ρύση, πιθανόν να μην ψηλώσεις άλλο.
    Έπειτα, δε μπορώ να σου πω κάτι γιατί από την περιγραφή σου και μόνο, είναι αδύνατον κάποιος, είτε γνωρίζει είτε όχι, να σχηματίσει άποψη.
    Θα σε συμβούλευα να εμπιστευτείς το γιατρό σου, αλλά αν πάλι όχι, δοκίμασε να πας και σε δεύτερο γιατρό. Επίσης, η άσκηση είναι η καλύτερη λύση σε τέτοιου είδους θέματα, θα δεις, μετά από έναν με δύο μήνες ενδυνάμωσης, να αλλάζει το κορμί σου πολύ. Όπως και η αυτοπεποίθησή σου!
    Σου εύχομαι το καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας Θα μπορούσε να προκληθεί βλαισογονία από ιατρογενή ορθοπεδικά σφάλματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δε μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια σε ένα τόσο γενικό ερώτημα. Αλλά, για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί βλαισογονία από τα πέλματα, εάν παρέμβουμε την πέδηση του παιδιού (κυρίως εκεί γίνονται τα σφάλματα, αφού αναπτύσσεται ακόμα το ερειστικό σύστημα).Εάν δηλαδή ίσως δίναμε λανθασμένους πάτους παπουτσιών ή παπούτσια που να έχουν εσωτερική κλίση (ως ένα ελεύθερο παράδειγμα, αν με καταλαβαίνετε), σίγουρα στο παιδί θα εμφανιζόταν βλαισογονία κατά την ανάπτυξή του.
      Αυτό λοιπόν, είναι ένα λάθος. Αλλά θα συμβεί, εάν εμείς "παρέμβουμε" στο παιδί. Στο παράδειγμά μου είναι ίσως οι πάτοι. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχει πιθανότητα να παρέμβουμε, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, με άλλους τρόπους άρα, απαντώντας σας, θεωρητικά, ναι, θα μπορούσε να προκληθεί βλαισογονία από εξωτερική παρέμβαση. Γενικά.
      Το θέμα είναι τι είδους παρέμβαση, σε ποιον, πόσο καιρό κλπ....
      Ελπίζω να σας κάλυψα.

      Διαγραφή
  12. Ο ορθοπεδικός της κόρης μου θα της,κάνει επέμβαση βάζοντας πλάκες στους χονδρους απο μεσα πλευρά γονατων για να μη γίνει χειρότερα γ βλαισιογονια της . Είναι 11 χρονών. Έχει περιοδο. Δεν έχει πρόβλημα με ισχεια,
    Αλλά ρωτήσω αν το γνωρίζετε αυτο σύστημα κ αν είναι σαν μια πληγή η κατι που θα πάρει καιρο να περπατήσει. Δε θέλω να ταλαιπωρηθεί αδικα.(περπατα τρέχει αλλά όχι με διάρκεια κ γρήγορα τρέξιμο γιατί σαν να κουτσαινει, μετα. Είναι 1,60 κ 60κιλα.τι λέτε???μας είχαν πει για επιμήκυνση Αχιλ, αλλά δε το δέχτηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι για την εξέλιξη αυτή, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακούσει για αυτήν την παρεμβατική χειρουργική. Φαντάζομαι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, για να φτάσει, από την ηλικία των 11 ετών του παιδιού, ο γιατρός να κάνει κάτι τέτοιο. Λογικά θα έχει θέμα ακόμα και με τη βάδιση. Πάντως είναι ακραία περίπτωση. Γιατί, όπως ανέφερα και στο άρθρο, η ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα των κοριτσιών, ευνοεί τη βλαισογονία. Δεν είναι πάθηση, είναι μια προσωρινή ή μη, κατάσταση της άρθρωσης του γόνατος.
      Σας είπα, δεν γνωρίζω καθόλου αυτήν την παρέμβαση... Θα με υποχρεώσετε εάν πάρετε κι άλλες γνώμες, όχι μια-δυο μόνο.
      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα και καλή εβδομάδα ,η στήριξη που προσφέρετε είναι μοναδική και η βοήθεια μεγάλη ! Θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα ! Ο τρόπος που προσεγγίζετε τα θέματα είναι ουσιαστικός κι η διακριτικότητα και το νοιάξιμο πρωτόγνωρα !!! Ευχαριστώ από καρδιάς
    Μυρτώ Μακρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.