Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Οι 2 Μύθοι της Άσκησης που πιστεύετε πως είναι αλήθεια




Είναι πολύ θεμιτό, όταν αφιερώνεις χρόνο για τον εαυτό σου, για την υγεία σου, γενικότερα για κάτι που αγαπάς, να το μάθεις όσο καλύτερα γίνεται, να το ψάξεις, να μην επιτρέψεις λανθασμένες απόψεις, πρακτικές ή εντυπώσεις, να σε απομακρύνουν από το να το κάνεις όσο καλύτερα γίνεται. Κοινώς, η συνεχής ενημέρωση κι επιμόρφωση, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, ακόμη κι αν το χόμπι σου είναι η συλλογή γραμματοσήμων, αφού  αυτό είναι που σου αρέσει να ασχολείσαι, αυτό που αγαπάς! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την υγεία σου. 

Παρακάτω μετέφρασα για εσάς, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ξεκαθαρίζει τα πράγματα, για 2 σημαντικά ζητήματα της Άσκησης. Απολαύστε το.

Σε έναν κόσμο γεμάτο από πληροφορίες, είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του τι είναι πραγματικότητα στο fitness και τι είναι μύθος. Σε μερικές περιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπιστεί ο μύθος, όπως είναι οι ισχυρισμοί που λένε πως, εκτελώντας μια συγκεκριμένη κίνηση για μόλις δύο λεπτά την ημέρα θα λιώσετε ίντσες από την περιφέρεια της μέσης σας. Αλλά μερικές φορές οι πληροφορίες που κυκλοφορούν έχουν τις ρίζες τους και στην επιστήμη, παρ' όλα αυτά, δεν εφαρμόζονται σωστά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε δύο από αυτά τα παραδείγματα, για να καταλάβουμε γιατί, όταν πρόκειται για την άσκηση, το "περισσότερο" δεν είναι πάντα το "καλύτερο".




Fitness Μύθος # 1: Προπόνηση Υψηλής Έντασης, όλη την ώρα

Αν και δεν είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση για την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση -πιο συχνά αναφέρεται ως HIIT- έχει γίνει τσιτάτο σλόγκαν στον κόσμο της φυσικής κατάστασης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αθλούμενοι έχουν υιοθετήσει την ιδέα του «να προπονούμαι εξυπνότερα, όχι περισσότερο", συμμετέχοντας σε πιο έντονες προπονήσεις. Το πρόβλημα είναι πως, πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο για την πλειονότητα, αν όχι για όλες, τις εβδομαδιαίες συνεδρίες άσκησής τους. Αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, άλλο το υπερβολικό, άλλο το πολύ καλό αποτέλεσμα.

"Δεδομένου ότι η άσκηση είναι η φυσική τάση-πίεση που εφαρμόζεται στο σώμα, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η πίεση, αλλά και ο χρόνος που το σώμα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει (σημ.: αναβολίσει), διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του αποτελέσματος οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης" λέει ο Pete McCall, διεθνής εκπαιδευτικός της γυμναστικής και σύμβουλος επιστήμης στο Αμερικανικό Ινστιτούτο της Κίνησης. "Εξ ορισμού, HIIT είναι το υψηλότερο είδος του στρες άσκησης που μπορεί να εφαρμοστεί", εξηγεί ο McCall, "και η πάρα πολλή HIIT, πολύ συχνά δεν επιτρέπει τα φυσιολογικά συστήματα του σώματος στην σωστή ανάληψη και στις απαραίτητες προσαρμογές."

Ο κ. McCall προσθέτει ότι 'η HIIT εφαρμόζει μεγάλη μηχανική καταπόνηση στην συμμετέχουσα περιτονία και το συνδετικό ιστό, καθώς και πολύ μεταβολικό στρες στο μυ, ώστε να δημιουργήσει την ενέργεια για να ξεκινήσει και να διατηρήσει την κίνηση. Χωρίς επαρκή αποκατάσταση -τουλάχιστον 48 ωρών μεταξύ των προπονήσεων HIIT- το σώμα δεν θα έχει τα επίπεδα των ορμονών που απαιτούνται για την προώθηση της ανάληψης και την ουσιαστική διαδικασία "επισκευής", κάτι που μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό σε μακροπρόθεσμη βάση. Περισσότερες από τέσσερις ημέρες (σημ.: όταν βέβαια ασκείσαι κάθε μέρα) την εβδομάδα HIIT θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική προπόνηση και την κούραση των ιστών, τα οποία και τα δύο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τραυματισμό, που περιορίζει την ικανότητα να κάνουμε οποιαδήποτε άσκηση."

Για τους ασκούμενους που πιέζονται λόγω λίγου ελεύθερου χρόνου, η ομορφιά της HIIT είναι ότι μπορεί να προσφέρει πολλά από τα οφέλη ενός 60-90 λεπτών προγράμματος χαμηλής έντασης, σε μια συνεχόμενη αερόβια προπόνηση, σε μόλις ένα κλάσμα του χρόνου. Αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται αυτή η αποτελεσματική προσέγγιση της άσκησης, ως μέρος ενός ποικίλου, καλά οργανωμένου, ολοκληρωμένου πλάνου προπόνησης. Ο κ. McCall σημειώνει ότι, γενικά, μια ημέρα HIIT θα πρέπει να ακολουθείται από μια ημέρα χαμηλότερης έντασης αερόβιας προπόνησης με συνεχόμενη μέθοδο ή μια δραστηριότητα όπως η γιόγκα ή προπόνηση δύναμης με το σωματικό βάρος  χρησιμοποιώντας το TRX. "Με βάση τα στοιχεία, καθώς και την ικανότητα του σώματος να αναλάβει, η HIIT δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα θα ήταν σωστή, εάν είναι δυνατόν έχοντας έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο για βέλτιστη ανάκαμψη."





Fitness Μύθος # 2: Όσο πιο πολλές "σανίδες", τόσο καλύτερα αποτελέσματα 

Με μια πληθώρα ασκήσεων "planks" (σημ.: γέφυρες, "σανίδες", είναι οι ισομετρικές ασκήσεις στήριξης στους αγκώνες και στα πέλματα, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο) που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί αθλούμενοι πιστεύουν λανθασμένα ότι όσο περισσότερο μπορείτε να κρατήσετε μια "γέφυρα", τόσο το καλύτερο για τη συνολική φυσική σας κατάσταση. Ωστόσο, πριν βγείτε στον πηγαιμό για μια προσπάθεια να κατακτήσετε αυτά τα επτά λεπτά "γέφυρας", είναι σημαντικό να  αξιολογήσετε πρώτα εκ νέου το γενικό σκοπό της άσκησης, καθώς και το πώς αυτή η λαϊκή κίνηση ταιριάζει καλύτερα στο εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Η ζωή είναι γεμάτη από κίνηση, γι' αυτό και η πρόθεση των ασκήσεων μας πρέπει να είναι να ενισχύσουν την ικανότητά μας να κινηθούμε μέσα στη ζωή (κυριολεκτικά) με μεγαλύτερη ευκολία και να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στις δραστηριότητες που απολαμβάνουμε και τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσουμε κάθε μέρα. "Η "γέφυρα" έχει γίνει κοινός τόπος σε πολλές προπονήσεις, γιατί βοηθά στην ανάπτυξη της σταθερότητας και του ελέγχου ολόκληρου του σώματος  κατά τη μετακίνηση" μας μοιράζεται ο Jonathan Ross, βραβευμένος προσωπικός γυμναστής και συγγραφέας του βιβλίου "Abs Revealed". "Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περισσότερος χρόνος "γέφυρας" θα παράγει καλύτερα αποτελέσματα, στην πραγματικότητα, μπορεί να μην είναι η καλύτερη χρήση του περιορισμένου χρόνου προπόνησης που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μια ισομετρική άσκηση, όπως η "γέφυρα" εξηγεί ο Ross, "καίει ελάχιστο ποσό θερμίδων, παρόλο που παρέχει ένα υψηλό επίπεδο δυσφορίας. Αφού δεν πραγματοποιείται κίνηση, λιγότερη εργασία γίνεται από τους μύες άρα έχουμε και μικρότερη ροή αίματος, έτσι ώστε τα προϊόντα αποβλήτων συσσωρεύονται πιο γρήγορα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να μεγιστοποιήσετε το "κάψιμο"των μυών, όμως "καίγοντας" έναν ελάχιστο αριθμό θερμίδων."


"Αντί να αφιερώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της προπόνησής σας να πραγματοποιήσετε μία "γέφυρα" για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, βελτιώστε τη σωστή ευθυγράμμιση και την τελειοποίηση της σωστής στάσης σας, για να εκμαιεύσετε καλύτερα αποτελέσματα. Αν διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση εύκολα να κρατήσετε μια καλή "γέφυρα" για 20 έως 30 δευτερόλεπτα, αντί της προσθήκης περισσότερου χρόνου, μπορείτε να προσθέσετε κίνηση μέσα από μια ποικιλία από δημιουργικές παραλλαγές "γέφυρας". Δεν μπορείτε να γίνετε καλύτεροι στη μετακίνηση στη ζωή με το να μην κινείστε στις προπονήσεις σας" λέει ο Ρος. "Μακρόχρονες "γέφυρες" είναι σαν να μένεις στην Α' Τάξη για πάντα, είναι σαν την εκμάθηση της αλφαβήτου ξανά και ξανά."

Πηγή: www.acefitness.org 
Για τη μετάφραση: Train Yourself

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.