Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

RESTART... μετά τις διακοπές!


Διακοπές… Το λέει και η λέξη. Η έξοδος από την καθημερινότητα, από τα προβλήματα, από τη ψυχολογική πίεση της εργασίας ή κάθε άλλου είδους πίεση, είναι κάθε χρόνο καταλυτική και απαραίτητη.Έρχεται λοιπόν ο Σεπτέμβριος και όλοι μας αναζητούμε τον πιο ανώδυνο τρόπο ώστε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας. Ιδιαίτερα, το ζήτημα της γυμναστικής, είναι από τα πρώτα που μας απασχολούν και, εννοείται, από τα πρώτα για το οποίο αναζητούμε τη ψυχική δύναμη για να κάνουμε μια… επανεκκίνηση!

Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «ξεκολλήσουμε» από την καλοκαιρινή ραστώνη, εξαρτάται από τον καθένα μας και τα «θέλω» του. Το γνωρίζω κι εγώ καλά, δεν είναι απλό. Όπως όμως λειτουργούν οι αθλητές μέσα σε μια ομάδα, γιατί όχι κι εμείς να μην «τραβάμε ο ένας τον άλλον», να παρακινούμαστε μεταξύ μας... Αυτή τη φορά λοιπόν, θα σας παρακινήσω εγώ, αλλά μόνο με την προϋπόθεση-συμφωνία, η επόμενη να είναι δική σας!
Πριν προτείνω 2-3 λύσεις για το τι πρέπει να κάνουμε αυτή τη περίοδο, όσον αφορά στην Άσκηση, θα αναφέρω πρώτα τι ΔΕΝ θα πρέπει να κάνουμε:

Το ψυχολογικό κομμάτι. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να μην νιώσουμε άσχημα για τα έξτρα κιλά που πιθανόν πήραμε, για τους μεζέδες που φάγαμε, για τα ποτά που ήπιαμε. Πολύ καλά κάναμε! Και όσο δεν νιώθουμε τύψεις γι’ αυτό, τα παραπάνω θα λειτουργήσουν αγχολυτικά.

    Οι «Μεγάλες Προσδοκίες». Επίσης, σημαντικό είναι να μην έχουμε αυταπάτες ότι η φυσική μας κατάσταση θα βρίσκεται στο ίδιο σημείο από όπου την αφήσαμε πριν τις διακοπές. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, πρέπει να το περιμένουμε και να το αποδεχτούμε. Φανταστείτε πως, μέσα σε 15-20 ημέρες απραξίας, χάνουμε το 50-70% (!) της αερόβιας ικανότητάς μας, της αντοχής μας δηλαδή.

      Οι σπασμωδικές κινήσεις. Μην «πέσουμε» με τα μούτρα σε αυστηρές δίαιτες, υπερβολική άσκηση, ανοργάνωτα, χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο. Το πιο πιθανόν είναι να τα παρατήσουμε γιατί ΚΑΙ θα πεινάσουμε ΚΑΙ θα «πιαστούν» οι μύες μας υπερβολικά.


Αντίθετα, μπορούμε να κάνουμε αρκετά άλλα πράγματα, με λιγότερο κόπο και καλύτερα αποτελέσματα, όπως:

1.       Αναδιοργάνωση καθημερινού προγράμματος. Υπολογίστε το χρόνο που χρειάζεστε καθημερινά για όλες σας τις υποχρεώσεις  (τη δουλειά, τις δικές σας δραστηριότητες αλλά και των παιδιών σας κλπ). Πολλοί θα σκεφτείτε « Ωχ! Δεν βγαίνει…!» αφού, είναι πιθανόν να είστε στη κίνηση 12 και πλέον ώρες την ημέρα! Παρ’ όλα αυτά, κάντε το. Μετά την πρώτη κρυάδα, είμαι σίγουρος πως θα βρείτε αυτά τα κενά, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, όπου θα μπορούν να «χωρέσουν» 6 ώρες για την προσωπική σας υγεία, στις 168, που έχετε στη διάθεσή σας.
Στην περίπτωση που όντως φτάνετε αργά στο σπίτι, μετά από πολύωρη εργασία, σας προτείνω να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας να ασκείται το πρωί, όχι το βράδυ. Η κούραση από την Άσκηση το βράδυ, θα έρθει να προστεθεί στην κούραση της ημέρας. Οι πιθανότητες να παγιώσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι τότε εναντίον σας. Αντίθετα, 1 ώρα Άσκησης (μαζί με τις διατάσεις) το πρωί, όταν θα έχετε και πολλή ενεργεία, θα σας ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο. Πολλοί λένε πως βοηθά και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αφού είναι η στιγμή της ημέρας στην οποία ο οργανισμός έχει μείνει περισσότερες ώρες χωρίς τροφή, οπότε «καίει» λίπος.

2.       Γυμναστική με συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και στόχους. Και μάλιστα θα πρέπει να είναι εφικτοί. Ένας πολύ καλός στόχος είναι να συμπληρώσετε 3 έως 4 ώρες άσκησης την εβδομάδα, για τις πρώτες 2 ή 3 εβδομάδες. Αυτές θα μπορούσαν να "σπάσουν" και σε 6 έως 8 μισάωρα (καθημερινά). Σταδιακά μπορείτε να ανεβάσετε το χρόνο άσκησης, θα είναι πιο εύκολο τότε. Εννοείται πως, το ιδανικό θα είναι να συμβουλευτείτε το γυμναστή σας, όπου εσείς να βάζετε τους στόχους κι εκείνος να εκπονήσει το πρόγραμμα. Αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε και μόνοι σας. Φροντίστε μόνο, οι ασκήσεις που θα κάνετε να γυμνάζουν όλο το σώμα, να ενεργοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες μυϊκές ομάδες γίνεται, αλλά και  να αλλάζετε συχνά ασκησιολόγιο.

3.       ‘Εξυπνη» διατροφή. Ρυθμίστε τη διατροφή σας σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις ώρες άσκησης σας. Είναι σημαντικό να κρατήσετε σταθερές καθημερινά τις ώρες που τρώτε. Είναι βέβαιο πως, με τους υψηλούς ρυθμούς που θα κινείστε, συμπεριλαμβανομένης και της γυμναστικής σας, ο οργανισμός σας θα «δαπανήσει» περισσότερη ενέργεια. Αν λοιπόν, υιοθετήσετε ένα απλό, πλήρες και λογικό διαιτολόγιο, θα καταφέρετε να «πετάξετε» από πάνω σας τα περιττά κιλά. Αν, εκτός από όλα τα παραπάνω, εσείς επιθυμείτε να χάσετε συγκεκριμένα κιλά, στοχευμένα, σας προτείνω να απευθυνθείτε σε διατροφολόγο.

4.       Βρείτε το δικό σας κίνητρο! Αυτό είναι που θα σας ενεργοποιήσει, αυτό είναι που θα σας κάνει να τηρήσετε όλα τα παραπάνω. Πιστέψτε σ’ αυτό, εσείς είστε εκείνοι που γνωρίζετε τον εαυτό σας καλύτερα από τον καθένα. Ξέρετε τι σας εμπνέει, τι σας εξιτάρει, τι είναι αυτό που σας βγάζει τον καλύτερό σας εαυτό. Έχω αναφερθεί και παλιότερα σ’ αυτό, πιστεύω πολύ στο εσωτερικό κίνητρο του ανθρώπου, είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή μας, όχι μόνο στην Άσκηση, αλλά σε όλη μας τη ζωή.

Αυτές είναι οι ταπεινές μου προτάσεις για το ξεκίνημα της σαιζόν που έρχεται. Βάλτε λοιπόν το κίνητρο σας μπροστά και δουλέψτε. Οι 2-3 εβδομάδες (το πολύ) θα σας δυσκολέψουν, μετά θα βρείτε τον εαυτό σας! Και τότε θα έχετε κάνει το δικό σας ιδανικό …RESTART!


Ευχαριστώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.