Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

"Η Ρεφλεξολογία ως αποκατάσταση στην Άσκηση", του Σπύρου Δημητράκουλα


Ως επαγγελματίας Ρεφλεξολόγος από το 1992 μου έχει δοθεί η ευκαιρία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Μία αγαπημένη μου κατηγορία είναι οι αθλητές, είτε πρωταθλητές είτε ερασιτέχνες αθλητές είτε καθημερινοί άνθρωποι που επενδύουν στην γυμναστική για υγεία, πνευματική διαύγεια, ομορφιά και ευεξία.

Πράγματι, η συχνή άσκηση, η κίνηση και η γυμναστική, έχει την ικανότητα να μας τα προσφέρει όλα αυτά, ειδικά τώρα στην τρέχουσα περίοδο των ξέφρενων ρυθμών, ωστόσο υπάρχει και εδώ ένα τίμημα.

Βλέπετε, το σώμα μας κατασκευασμένο με σοφία διέπεται από μία ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ ενός αλληλεπιδρώμενου μηχανισμού  εγρήγορσης (stress) και χαλάρωσης. Σε νευρολογικούς όρους θα λέγαμε το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ΑΝΣ) δηλαδή. Είναι εκείνο που ελέγχει (και όχι “εμείς”) όλες τις ζωτικές λειτουργίες π.χ. αρτηριακή πίεση, αναπνευστικός ρυθμός, ύπνο, πέψη και άλλα. Ότι μπορεί δηλαδή να κάνει ένα νεογέννητο μωρό!


Δυστυχώς εδώ και μερικές δεκαετίες λόγω των έντονων ρυθμών η ισορροπία έχει διαταραχθεί και στους περισσότερους έχει επικρατήσει το στάδιο της εγρήγορσης του stress του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιατροί σχολιάζουν ότι το +75% των προβλημάτων υγείας σχετίζονται με το stress αλλά και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι βιώνουν ζητήματα όπως αϋπνία, σπαστική κολίτιδα, έλκος στομάχου, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, ζητήματα γονιμότητας, πίεσης κ.α.


Καλώς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για εμάς ώστε να επαναφέρουμε την ισορροπία στο ΑΝΣ και έτσι πολύ σωστά πολλοί προσθέτουν την γυμναστική στην ζωή τους. Αλλά όπως και η ανάγνωση ενός βιβλίου μας θέτει σε στάδιο εγρήγορσης έτσι και η άσκηση το ίδιο κάνει. Υπάρχει δηλαδή η περίπτωση η έντονη άσκηση να διαταράξει την ευαίσθητη (αν)ισορροπία. Ευθύνη και του γυμναστή είναι να αντιληφτεί την κατάσταση του γυμναζόμενου και να τον καθοδηγήσει με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως για αυτό και ο Ιπποκράτης στο “Περί Διαίτης” διαχωρίζει τον περίπατο από το περπάτημα, το ένα είναι πιο ήπιο από το άλλο, αλλά και τα δύο γυμνάζουν και αποφορτίζουν!


Η Ρεφλεξολογία είναι μία δια χειρών θεραπεία όπου ο εκπαιδευμένος επαγγελματίας εργάζεται στους
άκρους πόδες με ειδικούς χειρισμούς “βλέποντας” το σώμα του θεραπευόμενου να ανακλάται σε μικρογραφία εκεί. Ψάχνει με τα έμπειρα χέρια του τους ιστούς των ποδών για εντάσεις και προσπαθεί να τις λύσει γνωρίζοντας ότι όταν το καταφέρει, θα έχει βοηθήσει το σώμα να λύσει την ένταση στο ίδιο το σώμα. Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας Ρεφλεξολογίας ο δέκτης έχει την ευκαιρία να δεχτεί μία ολιστική φροντίδα στο πιο απομακρυσμένο και καταπονημένο σημείο του σώματος του και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον διακριτικότητας και ασφάλειας επειδή μόνο τα άκρα αποκαλύπτονται.
Έρευνες που πραγματοποιούνται στην Ρεφλεξολογία δείχνουν την θετική επίδραση της στην διατήρηση του μηχανισμού εγρήγορσης και χαλάρωσης αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η Ρεφλεξολογία έχει ως επιπρόσθετο και άμεσο αποτέλεσμα να ανακουφίσει και να ελαφρύνει τα πόδια. Είναι σαν να έφυγε ένα βάρος, τα νιώθεις ελαφριά και μετά “πετάς”!
Εάν δεν μπορείτε να επισκεφτείτε ένα Ρεφλεξολόγο, δεν πειράζει, ο δημιουργός μας κατασκεύασε έτσι ώστε περπατώντας ξυπόλυτοι να γειωνόμαστε και να αυτοθεραπευόμαστε μόνοι μας.

Μετά την άσκηση λοιπόν, βγάλτε παπούτσια και κάλτσες και ...ρεφλεξολογηθείτε.
Με υγεία!

Σπύρος Δημητράκουλας
Ρεφλεξολόγος
Εκπαιδευτής Ρεφλεξολογίας Natural Health Science
Πρόεδρος του Reflexology in europe Network
http://spiros-reflexologia.blogspot.gr/
τηλ.: 6936163040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.