Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Αρτηριακή Πίεση: μειώστε την με έξυπνες αλλαγές στη δίαιτα και τον τρόπο ζωής σας, της Δρ. Χρυσάνθης Π. Βλαχάκη


Εάν θέλετε να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά με ελάχιστο νάτριο. Επιπλέον, συνδυάζοντας τη δίαιτα με άσκηση, μπορείτε όχι μόνο να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, αλλά και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.


Μην παραλείπετε τα φρούτα και τα λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικές πηγές καλίου, στοιχείο το οποίο έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους λόγω του ότι αυτές οι τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
Λόγω του ότι τα επιπλέον κιλά είναι ένας παράγοντας που συμβάλει στην εξέλιξη της υπέρτασης, η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ασβέστιο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικό όχι μόνο για τα οστά, αλλά και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πείτε ναι στους ξηρούς καρπούς
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτός ο τύπος λιπαρών οξέων βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και την αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL). Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι ξηροί καρποί περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά
Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και υπέρτασης. Ακολουθώντας μια χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα και διατηρώντας ένα υγιές βάρος, όχι μόνο μειώνετε τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και για διαβήτη και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Μείνετε σε φόρμα και περιορίστε το αλκοόλ
Η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική. Προάγει την υγεία της καρδιάς και σας βοηθά να επιτύχετε καλή φυσική κατάσταση, έτσι ώστε να μην κουράζεστε ανεβαίνοντας απλά μια σκάλα. Μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση κάνοντας αερόβια άσκηση σε τακτική βάση – με στόχο τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, ή τις περισσότερες ημέρες, ή 150 λεπτά την εβδομάδα.
Τέλος, καταγράψτε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Οι άνδρες πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη αλκοόλ σε 2 ή και λιγότερα ποτήρια αλκοόλ ημερησίως, και οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 ποτήρι αλκοόλ ημερησίως.

Δρ. Χρυσάνθη Π. Βλαχάκη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, MSc, PhD
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.